Milyen karórák vonultak be elsőként a világtörténelembe?

2022. szeptember 2., péntek 13:32:21 Europe/Budapest

Melyik volt az első vízálló karóra?

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően ma már gondolhatjuk azt, hogy a legtöbb karóra vízálló, de régen nem volt ez így. 1926-ban jelent meg A Rolex Oyster karóra, amelynek különleges tulajdonsága volt, hogy vízálló. Ezen kívül a pornak is ellenállt, így kitűnő választás volt túrázásokhoz is. A Rolex különleges módon reklámozta a vízálló órákat, mégpedig úgy, hogy akváriumba helyezte őket, ezt rengetegen megcsodálták.

Rolex Oyster

Melyik volt az első sportóra?

A Jaeger-LeCoultre Reverso volt a világon az első sportóra, amely olyan egyedi kialakítású volt, hogy még rázós helyzetekben is gond nélkül lehetett viselni. A Reverso karórának a tokja elforgatható, ez pedig azért előnyös tulajdonság, mert sportolás közben eltüntethetjük az óra sérülékenyebbik felét, így nem kell attól tartanunk, hogy esés vagy ütközés következtében megreped az üveg, rosszabb esetben betörik. Az órát számos játékos is viselte lovaspóló versenyeken.

Jaeger-LeCoultre Reverso

Melyik óra járt először a világűrben?

Az Omega Speedmaster azon kívül, hogy elsőként járt fent a világűrben, még az Apollo 13 csapatát is segítette, hogy épségben hazatérjenek. Tehát ennek a modellnek történelem szempontjából is meghatározó szerepe. A Speedmaster +120 és -160 celsius fokban is gond nélkül működik, éppen ezért még manapság is vannak űrhajósok, akik előszeretettel választják.

Omega Speedmaster

Melyik volt az első mainstream óra?

A Cartier Tank nem csak az ízléses formatervezésének köszönheti hírnevét, hanem annak is, hogy működés szempontjából teljes mértékben megbízható. Az első évben mindössze 6 darab Cartier Tank karórát gyártottak le. A tehetős órarajongókon kívül számos híresség is előszeretettel viselte a karórát, például Diana hercegnő csuklóján is többször látni vélték. A francia gyártó nagy hangsúlyt fektetett a stílusra, éppen ezért a Cartier Tank karórák még napjainkban is felkapottak.

Cartier Tank

Melyik volt az első napkijelzős óra?

A Rolex Datejust volt az első olyan automata szerkezetű karóra, amely egy kis ablakban jelölte az adott napot is, ez a funkció napjainkban általánosságnak számít. A csodás kronométert 1945-ben kezdték el forgalmazni, amelyet a közönség is lehengerlőnek talált, hiszen formatervezése és bordázott kerete meglehetősen különlegessé, illetve elegánssá tette.

Rolex Datejust
Közzétette Érdekesség By

Profit Partner