A Wehrmachtswerk szerkezet

2019. október 24., csütörtök 22:25:00 Europe/Budapest

Belépő szintű antik órákat nézegetve előbb-utóbb szembe fog jönni egy óra „wehrmachtswerk” felirattal a számlapján, esetleg a netet böngészve hirdetnek így felhúzós darabokat, ez pedig egy dolgot jelent: AS 1130 vagy Unitas 6325 lapul a tokon belül.

Ez a két szerkezet katonai paramétereknek megfelelő karórákba került bele a harmincas években, ezért is hívják hadsereg szerkezetnek. Alapverziójuk 15 köves alsó másodperc mutatós, relative nagy alapkivitelben 29,3mm széles, arányaiban nagy billegővel. Az AS és az Unitas szerkezetgyártókként sok márkába szállította ezeket a werkeket, valószínűleg ezért híresültek el ennyire. A komolyabb gyártók saját szerkezetes megoldásai nem kaptak beceneveket.

Bármennyire is furcsa, valódi katonai órát nem sokat fogunk találni, mivel gyártási időszakának legnagyobb része már 1945 utánra tehető. Ekkoriban kapott sok frissítést is. Ütésbiztosítást, finomszabályozót, végig fedőkövezett csapágylemezeket. Ha egy álom verziót össze lehetne konfigurálni, egy 21 köves, vörösaranyozott finomszabályozós lenne a favorit. Mondjuk Favorit márkájú órában is volt, ha már itt tartunk. A Doxánál cal. 123 néven a „Sport” modellekben találkozhatunk vele.

A régi gyártástechnológiák miatt az alap caliber számokon kívül sok más beütés is lehet a szerkezetekben valamint a formájuk és színük és dekorációjuk is eltérő. Sok pici változtatás miatt új számokat is adtak a szerkezetnek.

Ha a szerkezetet tartalmazó órákat keressük, sok érdekes darab is szembe fog jönni. Például az EPSA tokgyártó Compressor tokos óráiba is kerültek, ezeket elsőre a négyzethálós koronáról fogjuk felismerni és a hátlapon lévő nehézbúvár figuráról. ARSA, Zitura márkanéven jó pár ilyen készült.

Nálunk a no name harmincas évek Bauhaus stílusú óráitól a hetvenes évek funky modelljeiig sok megfordult. Ami általánosságban elmondható róluk, hogy alkatrészt mindig lehet hozzájuk találni, de nem gyakran kell, mert nagyon megbízható modellek. A borítóképen lévő modell egy Erax négyzethálósan díszetet, 15 köves, különálló gátkerék hidas változata, AS 1130.

Közzétette Omega Longines vintage By

Csörgő Zsolt