Orosz óramárkák

Az orosz óragyártás lassan 100 évvel ezelőtt kezdődött, az 1930-as években. A Szovjet vezetés ekkor dolgozt... Részletek

1 Termék

oldalanként

Orosz óramárkák

Orosz órák

Az orosz óragyártás lassan 100 évvel ezelőtt kezdődött, az 1930-as években. A Szovjet vezetés ekkor dolgozta ki és fogadta el azt a rendeletet, amely a Vörös Hadsereg különböző szükségleteinek kielégítését hivatott segíteni. A hadsereg számára kiemelt fontosságú volt, hogy megbízható karórákat viseljenek a megfelelő tagok, ezért a szovjetek egy korábban nem létező, hatalmas ipar létrehozásába fogtak. A későbbi Poljot óramárka elődjeként, igazi sikertörténetként indult Első Moszkvai Óragyár is emiatt alakulhatott meg.

Bár a verseny a Szovjetunió, és nyugat között mindig is óriási volt, Oroszországnak nem volt sem megfelelő tudása, sem pedig felszerelése ahhoz, hogy belevágjon egy ilyen iparág kiépítésébe. Ehhez különböző vállalatokon keresztül végül az Amerikai Egyesült Államokból vásároltak különböző gépeket, eszközöket és alapanyagokat. A II. világháború is komolyan visszavetette az óragyártást az országban, de annak elmúltával új erőre kapott.

Így vált az orosz óragyártás szovjet elszántsággal, és nyugati technológiával egy igazán különleges színfolttá a globális órapiacon. Az elmúlt közel egy évszázad alatt olyan legendás karórák születtek, mint a Poljot, a Wostok, vagy a Raketa.

Poljot óra

A Poljot órák Oroszország egyik igazi sikertörténetének számítanak. Az eredetileg 1930-as alapítású moszkvai gyár ekkor még „Az első állami óragyár” néven kezdte meg a működését. A Szovjetunio már ekkoriban komolyan versenyzett a nyugattal, így időt és pénzt nem kímélve igyekeztek fellendíteni a gyártást. A siker nem maradt el, hiszen néhány év alatt meghatározó szereplőjévé vált az orosz óráspiacnak.

A világháború következtében többször telephelyet kellett változtatnia a gyárnak, de a háború elmúltával ismét stabil növekedésbe tudott kezdeni. Említésre méltó, hogy a gyártó készítette Yuri Gagarin óráját is, aki a történelem során először jutott ki a világűrbe. Ezt követően a hidegháborús verseny során Alexei Leonov volt az első, aki űrsétát tehetett. A gyár őt is felszerelte az akkori legmodernebbnek számító, különleges órával.

Bár a Poljot karórák gyártója a gazdasági válság során visszafordíthatatlanul csődbe ment, utódvállalata, a Volmax tovább vitte a márka jó hírét. Mostanra a Poljot órák már Svájcban készülnek, amely garanciát jelent a minőségre, miközben a hagyományőrzés, a régi orosz dicsőség továbbra is megtestesül minden egyes darabban.

Blog / Érdekesség

Milyen karórák vonultak be elsőként a világtörténelembe?

A mostani blog bejegyzésünkben 5 olyan karórát mutatunk be, melyek egy adott területen világelsőnek számítottak. Kattintson az írásért!... Részletek
Blog / Longines vintage Omega

A Wehrmachtswerk szerkezet

Furcsa harcias számlapfelirat polgári órákon a hatvanas évekig? Az Unitas és az AS legyártott egy olyan szerkezetszériát, ami saját becenevet is kapott, ez nagy megtiszteltetés az órák világában.... Részletek
Blog / Rolex Vintage Longines vintage

Régi Doxák sorozatszámai és jelentésük

Majdnem minden óra hátulján találunk beütött sorozatszámokat, amik extra információt hordozhatnak egy-egy régi óráról. Kinyitás nélkül is megtudhatunk sok mindent antik darabjainkról.... Részletek