Óra méret

A megfelelő méretű óra megválasztása legalább annyira fontos, mint az óra állapota vagy az óraszíj színe. Szeretnénk egy kis segítséget adni az aktuális óra méretének meghatározásában, hiszen képernyőn keresztül nehezebb felmérni egy ketyegő pontos méretét. Az órák átmérőjének méretét minden esetben a termékoldalon a képek mellett tűntetjük fel.

Első körben muszáj figyelembe venni az óra formáját. Egy téglalap alakú óra átmérőjének méretét másképp kell kezelni, mint egy kerek óráét. Az átmérőt korona nélkül mérjük minden esetben. Fontos, hogy egyes órák kiegészítő gombjai (pl chronograph) nyújtanak az óra méretén. Hasonlóan torzít a búvár órák forgatható lünettája is.

Nagyban meghatározza az óra hordhatóságát az óratok illetve az óraszíj anyaga. Nem mindegy, hogy acélból, tömör aranyból vagy esetleg titánból készült az óraház, illetve bőrszíjjal, gumiszíjjal vagy fémszíjjal lesz viselve az óra. Például egy fémszíj megdobja az óra súlyát, ami adott esetben hátrány is lehet.

Kollégáink szakértelmükkel segítenek a megfelelő méretű óra kiválasztásában személyesen boltunkban vagy akár telefonon, üzenet formájában is.

Az általunk kínált női órákra jellemző a 33mm alatti átmérő. Az 50-es, 60-as évek klasszikus órái a 24mm – 31 mm sávban mozognak. Azoknak ajánljuk ezt a méretet, akik lemondanak a modern idők túlméretezett tárgyairól és inkább választják a klasszikus egyszerűséget. Vékonyabb és kevésbé vékony csuklóra is megfelelő választás, a stílus a lényeg. Doxa, Marvin, Omega, Longines, stb. márkájú órák állandó darabjai kínálatunknak.

Az 1980-as évektől egyre nagyobbra duzzadnak az órák, és ma már gyakoriak a 34-39mm átmérőjű női órák is például az Omega, Longines, Tissot, Rolex, stb márkák friss kollekciójában. Talán ezért is indult el egy trend a környezetünkben az utóbbi években, mely szerint 40-60 éves férfi órát választanak hölgy vásárlóink mindennapi hordásra.

2020-ban lehet furcsán hangzik, de a XX. század derekán a 33-37mm volt jellemző a férfi óra gyártásban. Szüleink/nagyszüleink Doxa, Cornavin, Omega órái nagyrészt 35 és 36 mm nagyságúak voltak. Ezeket a jó állapotban megmaradt órákat tisztítjuk, újítjuk fel és kínáljuk 3-6 hónap garanciával vásárlóinknak. Az 50-es, 60-as évek óráinak jelentős része mechanikus kézi húzós szerkezettel szerelt, ez technikailag annyit jelent, hogy viszonylag vékonyak is az óraházak, ami kényelmessé teszi a viseletet. A 35-37mm közti férfi karórák tökéletesek mindennapi hordásra, hiszen megbújnak az ingujj alatt és egy jól megválasztott szíjjal sportossá varázsolhatók.

Majdnem minden óragyártónak létezik 38+ méretű órája a fent említett korszakból, ezeket pl. az Omegánál Jumbo jelzővel becézik. Kínálatunkban is állandó jelleggel megtalálhatók több tíz éves chronograph órák 38mm átmérővel, vagy olyan sportórák, mint az Omega Speedmaster Professional a maga 42 mm átmérőjével. Érdemes a teljes választék menüponton belül méret szerint szűrni termékeinket a gyorsabb keresés érdekében.  

 

Egy kis segítség.

22mm – 31mm

Több tíz éves mechanikus női órákat kínálunk ebben a méretben. Vékony és kevésbé vékony csuklóra is megfelelő választás, lényeg a stílus.

31mm – 34mm

Nagyobb méretű női órák. Nagyon vékony csuklóra kevésbé ajánljuk. Jellemzően a mérettel a szíjak szélessége is nő, ami kényelmetlen viselet túl apró karon.

34mm – 36mm

Átlag férfi méret egészen az 1970-es évek végéig. Minden csukló mérethez ajánlott viselet. Jó szíj választással elegáns vagy sportosabb oldalát mutatja az óra. Jellemzően 18mm széles szíjjal viselhető.

37mm – 38mm

Átlagnál nagyobb méretű több tíz éves órák tartoznak ide, előfordulásuk ritkább. Átlagos és szélesebb csuklóra, elegáns öltözethez ajánlott viselet.

39mm – 42mm

Az 1990-es évek végétől egyre gyakrabban az átlag méretnek számít. Legtöbbször modern sportos óráink rendelkeznek 39mm-42mm átmérővel. Átlagos és vastagabb csuklóra, sportos öltözethez ajánljuk.

43mm +

Egyértelműen férfi órák tartoznak ide. Kínálatunkban rendszerint a japán Seiko gyártó búvár órái találhatók meg. Egyértelműen sportos viselethez ajánlott, ezek az órák gyakran nem férnek meg az ingujj alatt.

 

Fontos megjegyezni, hogy a fentieket csak tájékoztató jelleggel írtuk le, mindig léteznek kivételek szerencsére. Érdemes felpróbálni óráinkat boltunkban vagy telefonon érdeklődni, ahol kollégáink segítenek a megfelelő óra kiválasztásában.